Uitgebreide loopbaan
Wim Noorman is niet altijd al bobslee-bouwer geweest. Hij heeft een uitgebreide en diverse carrière in de loop der jaren opgebouwd. In 1991 startte hij met een machinefabriek die hij wist uit te bouwen tot een internationale onderneming met een jaarlijkse omzet van 45 miljoen euro. Toen begon hij vijftien jaar later met een technisch uitzendbureau dat gespecialiseerd was in het plaatsen van technisch personeel uit het lagelonenland Slowakije. Vervolgens gooit Wim Noorman het over een andere boeg: hij wordt manager van Idols-winnaar Bosaris. Van 2006 tot 2016 begeleidt Wim Noorman de zanger en investeert hij in zijn zangcarrière. Naast alle werkzaamheden houdt hij zich ook bezig met het ontwerpen van race- en sportwagens. Van 1991 tot 1995 heeft hij met een partner formule auto’s gebouwd zoals Opel Lotus, Formule Konig en BMW Junior. In 1996 gaat Wim Noorman samenwerken met Marcos Sportscars LTD in Westbury UK en in 1999 neemt hij samen met drie partners de fabriek in Engeland over en bouwt hij de Marcos Mantaray, Marcos Mantis GT3 en Marcos GT2 LM600.
Bobsleeën bouwen en ontwikkelen
In 2008 kwam Wim Noorman in contact met de Nederlandse Sportorganisatie NOC*NSF. Hier liep een bobsleeproject waar Wim Noorman en zijn team aan mee hielpen. Gezamenlijk ontwikkelden ze een bobslee. “Ik had in eerste instantie geen flauw idee hoe we een bobslee moesten ontwikkelen, maar ik had natuurlijk wel jarenlange ervaring in het bouwen van sportapparatuur. Door zelf veel uit te vinden en met behulp van toeleveranciers, realiseerden we een bobslee die in 2010 met veel media-aandacht werd gelanceerd.” De bobslee bleek uiteindelijk de snelste bobslee tot 2015 te zijn en Wim Noorman werd met team Canada zelfs Olympisch Kampioen in Sochi. Daarnaast behaalde hij samen met Judith Vis en Esmé Kamphuis van het Nederlandse team een vierde plek, de hoogste klassering van een Nederlands team ooit.
Scouten bobsleeërs
Als voorzitter van de Nederlandse Bob en Slee Bond (BSBN) is Wim Noorman altijd op zoek naar nieuwe mensen voor het Nederlands Bobsleeteam, als bobsleepiloot of bobsleeduwer. “We scouten vaak bij atletiekwedstrijden, daar kijken we naar bepaalde kwaliteiten. De bobsleesport en atletiek gaan goed samen. Wanneer iemand twee sporten uitoefent, versterkt dat elkaar en ontstaat er synergie. Dus als iemand bijvoorbeeld traint voor de honderd meter sprint, dan kunnen we iets toevoegen aan de techniek als diegene bobsleeën als tweede sport erbij doet. En dat geldt ook andersom: een bobsleeër bereikt meer als diegene er bijvoorbeeld atletiek bij doet.”