Daan Roosegaarde is een Nederlandse kunstenaar, die zich vooral bezig houdt met innoverende lichtprojecten. Daan is geboren op 24 juli 1979 te Nieuwkoop.

Daan Roosegaarde

Studie

Van 1997 tot 1999 heeft Daan zijn bachelor Architectuur gevolgd aan de ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten in Arnhem. Aan dezelfde school heeft hij de master Fine Art and Design in Education gevolgd, welke hij cum laude heeft afgerond. Na zijn studie heeft hij in de periode van 2003 tot 2005 aan het Berlage Institute de cursus Postgraduate Architecture gedaan.

Evolutie van het licht

Daan gelooft in de evolutie van het licht. Vroeger hadden we immers alleen waxine lichten, tegenwoordig is het een onderdeel van wie we zijn. Het licht wordt steeds speelser en daar speelt Daan op in met zijn projecten. Zelf ziet Daan zich als een ‘hippie with a businessplan’. In 2005 heeft hij de Studio Roosegaarde opgericht, waarmee Daan diverse projecten heeft mogen uitvoeren.

Projecten

Daan is onder andere bekend geworden door zijn project ‘Smart Highway’, een snelweg die zich overdag zelf oplaadt door de zon en licht geeft in het donker. De snelweg is aangelegd in het Brabantse Oss en geeft 8 uur lang licht. Deze ‘slimme snelwegen’ spelen door middel van licht, energie en verkeersborden in op de verkeerssituatie van dat moment.

Na deze ‘slimme snelwegen’ heeft Daan een fietspad gemaakt dat innovatie combineert met cultureel erfgoed. Het fietspad licht op indien je eroverheen fietst of loopt en is gemaakt van duizenden lichtgevende stenen. Studio Roosegaarde heeft bij de aanleg van dit fietspad samengewerkt met bouwbedrijf Heijmans. Hierdoor wordt innovatie met vakmanschap gecombineerd. Deze twee partners hebben een gezamenlijk doel; innovatie van het Nederlandse landschap.

Naast de lichtgevende wegen heeft Daan Roosegaarde onder andere een lichtgevende dansvloer gemaakt, de ‘Sustainable Dancefloor’. Het licht van de dansvloer wordt opgewekt door beweging en hierdoor wordt eigen energie gecreëerd. De dansvloer is te zien in Club WATT, te Rotterdam.

Ook de ‘Dune’ is een bekend werk van Daan Roosegaarde. Het is een landschap dat licht geeft als je er door heen of langs loopt. Volgens Daan is dit een ‘nieuwe natuur, waar poëzie en licht in elkaar versmelten’. Dit project is onder andere te zien in de Maastunnel en langs de rivier de Maas, de Esch in Rotterdam. Ook is er een landschap aangelegd in de Dogleg tunnel in Sydney. Dit project is internationaal tentoongesteld in o.a. China, Finland, Australië, Rusland, Amerika, Jakarta, Engeland, Denemarken, Spanje, Italië en Griekenland.

Japan heeft tevens gebruik gemaakt van het talent van Daan Roosegaarde door het aanschaffen van de ‘Liquid Space 6.0’. Dit project is een interactieve ruimte, die reageert op beweging. De vormen in deze ruimte worden groter en kleiner als je er onder door loopt. Het idee van Daan is ontstaan door het licht dat kwallen onder water kunnen maken. Dit project is tevens te zien in Oerol, Terschelling.

In 2014 sluit Daan een samenwerkingsovereenkomst af met de Bejing Design Week voor een periode van drie jaar. In deze drie jaar de stad Bejing smogvrij moeten worden gemaakt. Daan heeft de stad al voorzien van een smogvrije ruimte, in een park. Tevens heeft Studio Roosegaarde patent op de grootste stofzuiger van de wereld, die smog uit de stad moet laten verdwijnen. In dit park kunnen mensen gratis frisse lucht inademen. De bevolking kan dit project steunen door het kopen van een ring. Met de opbrengst van 1 ring kan 1000m3 smogvrije lucht worden gerealiseerd. Het doel van dit project is uiteindelijk dat Bejing een smogvrije stad wordt.

Nevenactiviteiten

Naast de bovenstaande projecten was Daan Roosegaarden redacteur voor de Metro en was hij te zien in Zomergasten 2013. Daarnaast wordt Daan regelmatig uitgenodigd om in het openbaar te spreken en is hij op televisie te zien bij de Wereld Draait Door en bij CNN.

Prijzen

In 2009 mocht Daan de ‘Design for Asia Award’ ontvangen. Ook won hij in dat jaar de ‘Dutch Design Award’. In 2010 mocht Daan de ‘W3 Webby Silver Awards’ in ontvangst nemen in Amerika en werd zijn ontwerp benoemd tot de ‘Best Autonomous Special Design’ tijdens de Dutch Design Week. Ook de ‘World Technology Summit & Awards’ staat op zijn naam. In 2011 won Daan onder andere de ‘Innovative Practice Award in Shanghai’ en de ‘China’s Most Succesful Design Award’. In 2012 ontvangt hij de ‘Best Practice E-Culture Award’ in Shanghai en de ‘Core 77 Design Award in New York’. In 2012 wordt een van zijn ontwerpen, wederom tijdens de Dutch Design Week, benoemd tot de ‘Best Future Concept Award’. In hetzelfde jaar won Daan de ‘Charlotte Köhler Art Award’. In 2013 heeft Daan de ‘People’s Choice Award’ mogen ontvangen voor ‘The most innovative leader’ en de ‘TIM Innovation Award The Most Innovative Leader’ voor het ‘Lotus Dome’ project. In hetzelfde jaar ontvangt hij de ‘INDEX Award’, die hem wordt uitgereikt door de kroonprins van Denemarken. In 2014 bemachtigt Daan een plaats in de Top 5 van de ‘Duurzame Trouw 100’ en wordt hij geselecteerd als ‘Talent of the Year 2015’ door de Stichting Kunstweek.