Choice, een online videoplatform waarop gebruikers links naar videocontent kunnen bekijken, verzamelen en opslaan in hun afspeellijst, mede-ontwikkeld door Bart van Coppenolle. Naast ondernemer is hij ook ingenieur, filosoof en schrijver in België.
Choice
Choice is een online videoplatform waarop links naar verschillende soorten content te vinden zijn, zowel van de lokale televisiezenders als van Netflix en YouTube. Gebruikers kunnen een afspeellijst maken en video’s selecteren die ze later willen terugkijken. Ook is het mogelijk om andere gebruikers te volgen en hun afspeellijst te bekijken, als zij dat toelaten. “Choice is eenvoudig in gebruik. Je kunt een account aanmaken en gemakkelijk het platform doorzoeken op basis van je eigen interesses. Vind je iets interessant, dan kun je het opslaan of meteen bekijken. Je wordt automatisch doorgelinkt naar de bron, bijvoorbeeld de desbetreffende televisiezender of Netflix.” Choice is op dit moment te downloaden voor Android. Later dit jaar wordt Choice ook beschikbaar voor iOS-gebruikers.
Televisiestreamingsdienst
Choice komt voort uit een eerder project dat Bart van Coppenolle met Philip Vandormael opzette. Ze ontwikkelden een streamingsdienst voor televisie. “We dachten dat het fijn zou zijn als je gerichter tv kunt kijken. Dus het programma dat jij leuk vindt op het door jou gewenste moment terugkijken. Met ons televisiestreamingsdienst konden mensen alle programma’s opnemen. Deze werden opgeslagen in de cloud en konden elk moment worden teruggekeken.” Mensen vonden het een goed idee, want binnen zestig dagen had de dienst meer dan 100.000 gebruikers. “Maar helaas staken de televisiezenders daar snel een stokje voor om vervolgens een gerechtelijke procedure te starten. We hebben de eerste rechtszaken gewonnen, maar de macht van de zenders was uiteindelijk te groot om de dienst te blijven voortzetten.”
Eerste onderneming
Bart van Coppenolle wilde al jong ondernemer worden, maar heeft deze ambitie niet zelf bedacht. “Mijn vader heeft altijd ondernemer willen zijn, maar is dat nooit geworden. Ik heb zijn dromen waar kunnen maken.” Tijdens zijn studie begon Bart van Coppenolle met zijn eerste onderneming. Samen met een aantal studiegenoten richtte hij Metris op, een bedrijf dat opereerde binnen de metrologie en zich focuste op meettechnieken. In de beginjaren van Metris stapte Philip Vandormael het bedrijf in en toen ontdekten ze dat de samenwerking tussen hen goed verliep. Ze brachten Metris in 2006 naar de Euronext beurs van Brussel. Toen Metris in 2009 werd verkocht aan het Japanse Nikon, besloten Bart van Coppenolle en Philip Vandormael dan ook om samen het ondernemerschap voort te zetten.
Ingenieur en filosoof
De basis voor de projecten en ondernemingen die Bart van Coppenolle opzet of heeft opgezet, deed hij op tijdens zijn studie. Hij studeerde Engineering en Filosofie. Dit deed hij met een bepaalde reden, namelijk zijn levensdoel nastreven: het slaan van een brug tussen het linkerhersenhelft-bewustzijn en het rechterhersenhelft-bewustzijn. “Hier bedoel ik mee dat ik een relatie wil leggen tussen empathie en rationaliteit. Binnen de filosofie noemen we het linkerhersenhelft-bewustzijn ook wel het ‘modernisme’ of het ‘rationalisme’. Ik wil de subjectieve waarheid verbinden met de objectieve werkelijkheid. En daar is het draaien van software op hardware zeer geschikt voor.”
Boek ‘Goed Geld’
Naast ingenieur, filosoof en ondernemer is Bart van Coppenolle ook schrijver. Hij schreef het boek ‘Goed Geld’. Dit boek gaat over de vorige financiële crisis, de bankencrisis. “Die financiële crisis was een crisis van het structuur van geld. In het boek leg ik uit hoe je zelf geld kunt maken, dit laat ik zien vanuit mijn ingenieursstandpunt, vanuit wetenschappelijk en technisch standpunt.” Ook is Bart van Coppenolle bezig met een tweede boek, een filosofisch boek. “Ik ben hier al geruime tijd mee bezig, maar omdat ik niet tevreden ben, schrijf ik het boek nu voor de derde keer opnieuw.”