Oorspronkelijk is André Kuipers afgestudeerd als arts, hij behaalde zijn Geneeskunde-diploma in 1987 aan de Universiteit van Amsterdam.

André Kuipers

André Kuipers

Opleiding

Tijdens zijn studie hield hij zich veel bezig met het lichamelijk evenwicht. Toen hij eenmaal was afgestudeerd ging hij onderzoek doen bij de Koninklijke Luchtmacht naar evenwichtsgevoel en ruimteziekte. In 1991 werd hij werkzaam bij ESA, de Europese Ruimtevaart Organisatie, als arts en wetenschappelijk onderzoeker.
In 1998 werd André Kuipers geselecteerd als astronaut door ESA en mocht zich bij het Europese Astronautenteam voegen.
De eerste jaren moest André Kuipers vele trainingen volgen en was hij onderdeel van het grondteam tijdens een paar missies. Hierbij was hij vooral degene die het contact onderhield met de astronauten.

Eerste reis naar de ruimte

In 2004 was het eindelijk zo ver: André Kuipers mocht nu zelf op missie naar het internationale ruimtestation ISS, dit was de DELTA-missie. Tijdens deze missie moest hij verschillende soorten experimenten uitvoeren, zoals bijvoorbeeld het verschil tussen botontkalking op aarde en in de ruimte, de invloed van zwaartekracht bij de groei van planten en de werking van een zogenaamde plasmalamp (gezien deze nog niet goed werkte op aarde). De missie duurde slechts 11 dagen, wat André Kuipers zelf veel te kort vond.

De tweede missie

Gelukkig kwam er december 2011 een tweede missie, die ditmaal ook veel langer duurde dan de eerste: welgeteld 193 dagen. Dit was tegelijkertijd ook de langste Europese vlucht. Tijdens deze missie kwam hij regelmatig in het nieuws om te vertellen over zijn belevenissen. In 2011 mocht hij de Top 2000 aftrappen door de nummer 2000 aan te kondigen vanuit de ruimte. Sinds september 2016 is de ruimtecapsule waarin hij naar het ISS werd gelanceerd, de Sojoez, te zien in de Space Expo in Noordwijk.

Van de ruimte naar de aardse theaterzalen

In 2015 begon André Kuipers aan een nieuwe missie. Deze keer lag deze niet in de ruimte, maar in de Nederlandse theaterzalen. In zijn voorstelling geeft hij onder begeleiding van vele foto’s en video’s een college over de ruimtevaart en over zijn bijzondere ervaringen als astronaut. Hij benadrukt dat letterlijk iedereen op aarde gebruik maakt van de ruimtevaart zonder zelf ooit een ritje in een raket the hoeven maken. We gebruiken het immers voor navigatie, het in de gaten houden van het klimaat en zelfs voor de ontwikkeling van producten (zoals de lampen die hij onderzocht tijdens zijn eerste missie). In april 2016 kwam er een einde aan zijn tournee en had hij er zo’n 90 voorstellingen op zitten.