“Als er voor ouderen een goed alternatief zou zijn, zouden veel meer ouderen er voor kiezen om hun huis te verkopen, dan krijg je de doorstroming op woningmarkt weer op gang. Mijn advies om de huidige crisis in het aanbod van woningen te bestrijden is: ga bouwen voor ouderen, dus begin aan het uiteinde, daarmee krijg je de hele keten van woningzoekenden in beweging.”
Dat zegt Henk Honders, medeoprichter van Honders/Alting makelaars in Oisterwijk. Honders vindt het logisch dat de politiek veel aandacht heeft voor het bouwen van huizen voor jongeren. Er gaat dan ook fors bijgebouwd worden voor starters de komende jaren, zegt de regering. Maar het duurt nog jaren voordat de huidige krapte is overwonnen.
Bouwen voor ouderen
Honders: “Begin dus met name fors te bouwen aan de andere kant, voor ouderen, dan schuift de hele keten door.” Die keten ziet er volgens Honders als volgt uit: de eigenaar van een woning in het starterssegment wil op termijn naar het middensegment. De eigenaar van de woning in het middensegment wil naar een twee-onder-één-kapwoning. En de eigenaar van een twee-onder-één-kapper wil naar een vrijstaand huis. De eigenaar van een vrijstaand huis wil als hij op leeftijd raakt naar een passend appartement of bungalow. Maar hij kan nergens naartoe omdat er vrijwel geen geschikte bungalows en appartementen zijn.
Thuis blijven wonen
Honders begrijpt goed dat de eigenaren van huizen, ook in het luxe segment, er voor kiezen om hun woning niet in de verkoop te zetten, ondanks de stijgende huizenprijzen: “De eigenaar ziet geen alternatief en blijft zitten waar hij zit, wat in lijn is met het kabinetsbeleid om zo lang mogelijk thuis te blijven wonen. De eigenaar laat voorzieningen aanleggen, zoals een traplift, beugels in de badkamer en een slaapkamer op de begane grond. De thuiszorg staat klaar om hem als dat nodig is te ondersteunen.”
Prijzen blijven stijgen
Ondertussen blijven de huizenprijzen de komende jaren stijgen. De Nederlandsche Bank (DNB) verwacht dat de huizenprijzen in 2021 met gemiddeld 10 procent zullen stijgen, volgend jaar met 5,5 procent en in 2023 met 3,5 procent. De opwaartse druk op de huizenprijzen wordt veroorzaakt door de grote bestedingsruimte, weinig werkloosheid, de lage hypotheekrente en het kleine woningaanbod.
Snel herstel economie
Tegelijkertijd, zo voorspelt DNB in de halfjaarlijkse economische ramingen (14 juni 2021), zal de Nederlandse economie zich “krachtig en vlot” herstellen van de zware coronakrimp. De groei komt volgens de ramingen dit jaar uit op 3,0 procent en 2022 zelfs op 3,7 procent. Pas in 2023 normaliseert de groei naar 1,9 procent.
Lage rente is gunstig
Honders blijft nuchter. Want: “Makelaars hebben alleen mooie tijden als er iets te verkopen is. Bij veel makelaars lopen de portefeuilles nu rap leeg: Ze verkopen meer dan ze er nieuw bij krijgen.” Het blijft voor huizenkopers een kwestie van meedoen of afhaken. De klanten van Honders in het luxe segment hebben over het algemeen een lange horizon. De lage rente komt hen goed uit, ze kunnen makkelijk lenen en de rente voor 20 of 30 jaar vastzetten.
Brabant in trek
De prijsstijgingen in het luxe segment van Brabant gaan gelijk op met de Randstad: een stijging het afgelopen jaar van soms wel 17% tot 19%. Huizenkopers uit Rotterdam, Den Haag en Utrecht zoeken ruimte, groen en rust in Brabantse villadorpen als Oisterwijk, Vught en Waalre. Thuiswerken zal niet verdwijnen na corona, zo is de verwachting. Twee of drie dagen per week op en neer reizen wordt niet langer als een probleem gezien.