Als door de wol geverfd fusie- en overname jurist en boardroom counsel weet Jan Louis Burggraaf (1964) als geen ander wat er nodig is om tot besten in het vak te worden gerekend. “Je moet heel goede juridische kennis hebben. Anders zak je door het ijs”, zegt Burggraaf. Daarbij komt dat je bedrijfseconomische kennis moet hebben en die moet je ook durven gebruiken. “Heel veel juristen zijn zodanig alfa dat ze een broertje dood hebben aan cijfers en bedrijfseconomie”, aldus Burggraaf. Hij komt uit een ondernemersgezin, tijdens zijn studie rechten raakte hij gefascineerd door ondernemingsrecht.
Heel erg committed
Verder moet je volgens Burggraaf “heel erg committed zijn, want je gaat 24/7 door bij grote nationale en internationale deals, ook in het weekeinde”. Burggraaf zegt dat er geen zomervakantie met zijn gezin is geweest waarin hij niet eerder terugging naar Nederland omdat een klant hem nodig had. “Je moet daar niet te zwaar aan tillen. Met zelfmedelijden red je het niet. Je levert in het fusie- en overnamevak nu eenmaal veel in aan betrouwbaarheid op sociaal vlak. Je bent er veel niet, terwijl je wel wordt geacht er te zijn.”
Gewoon hard werken
Verder is benodigd voor het bereiken van de top: “Een goed gestel voor het maken van lange dagen, een fantastisch team dat je ondersteunt met jonge, gemotiveerde mensen en persoonlijk assistenten. Je moet ook wat geluk hebben, en timing is ook erg belangrijk.” Tenslotte komt het volgens Burggraaf in de kern hier op neer: “Je moet gewoon hard werken en je verstand gebruiken. Er zit geen groot spannend verhaal achter.”
Beste M&A advocaat
Burggraaf studeerde van 1986 tot 1991 Nederlands en internationaal recht in Utrecht. Daarna deed hij zijn advocatenstage bij Baker & McKenzie, stapte in 1995 over naar Loeff Claeys Verbeke en vervolgens werkte hij vanaf 2000 bij Allen & Overy. In 2000 werd hij als jonge dertiger de jongste compagnon van het kantoor in Amsterdam. Acht keer op rij is Burggraaf uitgeroepen tot de beste M&A advocaat van Nederland, twee keer is hij verkozen tot de beste dealmaker.
Hedgefunds hebben goede expertise
Burggraaf is in de loop der jaren genuanceerd gaan denken over hedgefunds en de macht van aandeelhouders. “Ik snap dat hedgefunds worden gezien als agressieve aandeelhouders met een korte termijnvisie die speculatief handelen. Maar al met al is hun negatieve imago vaak onterecht. Ze hebben namelijk heel veel kennis van de betrokken bedrijven en de relevante sector. Achteraf gaan bedrijven vaak stilletjes doen wat de hedgefunds eerder zeiden. Hun inhoudelijke expertise is groot en wat ze voorstellen is vaak erg goed onderbouwd. Natuurlijk kun je bezwaren hebben tegen de korte termijn agenda, zoals een te korte horizon en teveel money driven zijn.”, aldus Burggraaf.
Minderheid aandeelhouders
Het kan volgens Burggraaf niet zo zijn dat wat 80% van de aandeelhouders wil, door 20% wordt tegengehouden. “Je hebt historisch gezien 95% van de aandelen nodig om een bedrijf van de beurs te halen. Maar als je dan 5,5% van de aandelen zou kopen dan kan je een enorme leverage hebben, je kunt aan de 94,5% aandeelhouders of aan de kopende partij disproportionele eisen stellen.” Dat is ongewenst, vindt Burggraaf. Als de overgrote meerderheid de deal wil moet die niet door een kleine minderheid kunnen worden tegengehouden. “Je moet overigens de minderheid uiteraard wel altijd netjes en proportioneel behandelen.”