Willem Vermeend is specialist op het gebied van internet en innovatieve technologieën, zoals 3D-printen, kunstmatige intelligentie, robots en Internet of Things (IoT). Onlangs bracht hij een boek uit: ‘De revolutie van Internet of Things’. Hij is tevens hoogleraar Economie bij de faculteit Management, Science & Technology van de Open Universiteit, commissaris bij verschillende bedrijven en zit hij in het bestuur van de IoT Academy.
Invloedrijke rollen
Willem Vermeend studeerde Fiscaal Recht en Economie. Na zijn afstuderen bekleedde hij verschillende functies, zoals bedrijfsadviseur, wetenschappelijk medewerker Fiscaal Recht en deeltijd hoogleraar European Fiscal Economics. Ook richtte hij meerdere start-ups op en werd hij lid van de Tweede Kamer. In de tijd dat internet opkwam, raakte Willem Vermeend gefascineerd door de mogelijkheden van internet. “Vanaf het eerste moment heeft internet, maar ook andere innovatieve technologieën, mijn interesse gehad.”
In 1994 werd Willem Vermeend Staatssecretaris van Financiën en Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. “Toen ik Staatssecretaris werd had ik ineens de mogelijkheid om iets met mijn ideeën over internet en innovatie technologie te doen.” Na acht jaar verliet Vermeend de politiek, maar in 2016 kreeg hij opnieuw een invloedrijke rol. Hij werd namelijk door de ministers van Financiën en Economische Zaken benoemd tot fintech-afgezant van Nederland. Willem Vermeend is hiermee de aanjager van de Nederlandse financiële sector. “Landen als het VK en de Verenigde Staten lopen voorop als het gaat om startende en innovatie bedrijven in de financiële sector. Mijn rol als fintech-afgezant is de financiële sector in Nederland stimuleren om zich te versterken. Op deze manier kan Nederland op internationaal niveau concurrerend blijven.” In 2017 overhandigde Willem Vermeend een rapport met tien adviezen over hoe het kabinet de fintech-sector kan versterken.
Ondernemerschap
Na zijn studie begon Willem Vermeend al aan het ondernemerschap en toen hij afscheid nam van de politiek zette hij het ondernemerschap voort. Hij is oprichter van meerdere ondernemingen in de technologiesector en hij investeert in start-ups. “Ik vind 3D-printen erg interessant, dus daar investeer ik in. Nederland loopt voorop, als het gaat om 3D-printen. Jammer genoeg lopen we weer achter op het gebied van kunstmatige intelligentie en Internet of Things.” Het klimaatprobleem is een goed voorbeeld waarbij innovatieve technologieën toegepast kunnen worden. Waren windmolens en zonnepanelen eerst nog onbetaalbaar, nu is het mogelijk om deze in verschillende landen al te bouwen zonder subsidies. En dankzij de toepassing van kunstmatige intelligentie zien we dat er bij datacenters een energiebesparingen van 10-15% per jaar plaatsvindt.