Vincent van Zon is een bekende Rotterdamse ondernemer. Hij is voornamelijk actief in de kunstwereld. In de jaren negentig opende hij drie kunstgaleries in Rotterdam en sinds 2014 is hij aandeelhouder van Mothership. Samen met zijn zakenpartner maken ze kunstconcepten voor diverse doeleinden. Vincent van Zon: “Je moet mensen niet naar de kunst brengen, maar je moet kunst naar de mensen brengen.”

Vincent van Zon

Vincent van Zon

Witte de Withstraat in Rotterdam

De passie van Vincent van Zon ligt in de kunstwereld. Deze passie begon met het verzamelen van kunstwerken – inmiddels heeft Vincent van Zon een behoorlijke verzameling opgebouwd – en later investeerde hij in verschillende kunstgaleries. Vincent van Zon: “In de jaren negentig had de Witte de Withstraat in Rotterdam een slecht imago, mede door criminaliteit. De toenmalige wethouder deed toen een oproep om kunstgaleries te openen om het imago van deze straat op te krikken. Dit leek mij een uitgesproken kans om mijn eerste kunstgalerie te openen.” In 1995 opende Vincent van Zon galerie Zonneschande, twee jaar later volgde Link en in 1998 werd galerie VIP’s geopend, allen in de Witte de Withstraat. Andere ondernemers openden horecazaken en verschillende winkels en samen zorgden ze ervoor dat deze straat weer toegankelijk werd voor iedereen.

Mothership

In diezelfde periode richtte Jeroen Everaert Mothership op, waarmee hij kunstconcepten maakt voor in de openbare ruimte. Dit doet hij onder meer voor het bedrijfsleven, gemeenten en provinciën. Vincent van Zon: “Achterliggend idee is dat het musea en galerieën zoals de onze indertijd zo veel moeite kost om mensen te trekken. Terwijl als je kunst in de openbare ruimte toont, je sowieso publiek hebt omdat de mensen daar toch al komen. Mothership wil kunst dan ook naar de openbare ruimte brengen, op kades, op uitkijktorens, noem maar op, zodat mensen kunst daar kunnen beleven.”
In 2014 vraagt Jeroen Everaert Vincent van Zon om in te stappen. “In 2014 kreeg Jeroen met Mothership de opdracht om de Markthal in Rotterdam te gaan doen.” vertelt Van Zon. “Dat project was zo groot, dat ik ben gaan meekijken – hij had er simpelweg de mensen nog niet voor. En dus gingen we dergelijke megaprojecten samen doen.” Ook dit jaar heeft Mothership iets moois mogen creëren ter gelegenheid van de dag van de vrijheid. “We wilde mensen een hart onder de riem steken. We hebben boven de Rotterdamse Nieuwe Maas een lichtshow van drones neergezet. Het was een spektakel en wat ons betreft voor herhaling vatbaar.”

Internationale groei

Sinds de start in 2005 heeft Mothership al zo’n 500 projecten gedaan, waarvan zo’n 250 in Rotterdam en die zijn bijna allemaal monumentaal van aard. Zoals een bos van twintig dobberende iepen in oude zeeboeien in de Rijnhaven, het interactieve wandstuk ‘Rotterdam. Make it Happen’ als onderdeel van het Make it Happen-streetart-project, en Brandgrens in de binnenstad dat het bombardement op Rotterdam visualiseerde als medebepalend voor de architectonische ontwikkeling van Rotterdam. Gemiddeld doet Mothership nu zo’n 35 projecten per jaar. En die worden almaar groter.
Vincent van Zon: “Toen we onze samenwerking startten, heb ik aangegeven dat ik graag op internationaal niveau wil werken. Inmiddels hebben we ook al mooie internationale projecten afgerond, onder meer in Venetië, Duitsland en Londen. Op dit moment zijn we zelfs bezig met een groot project in China. Dat is dan ook onze toekomstvisie: we willen graag groeien, niet alleen in Rotterdam, maar door heel Nederland én internationaal.”

Biografie Desmond Tutu

Samen met vriend en zakenpartner Herman Vaanholt steunt Vincent van Zon stichting KidsRights. Deze stichting zet zich in voor de rechten van kinderen. Vincent bedacht samen met Herman de International Children’s Peace Prize, een prijs die wordt uitgereikt aan een kind dat zich inzet voor iets bijzonders. Vincent van Zon: “Eén keer per jaar mogen we de Ridderzaal gebruiken om deze prijs uit te reiken. Elk kind op de wereld dat zich inzet voor iets bijzonders in de maatschappij kan genomineerd worden. 2004 was het eerste jaar dat we deze prijs uitreikten en we hopen dit nog lang te mogen voortzetten.” Door Children’s Peace Prize komt Vincent van Zon in contact met Desmond Tutu, een Zuid-Afrikaanse mensenrechtenactivist die er mede voor heeft gezorgd dat de apartheid in Zuid-Afrika werd afgeschaft. “Ik kreeg een band met Desmond Tutu en zijn familie en dat heeft me doen besluiten om in samenwerking met de hoffotograaf van Tutu een biografie te ontwikkelen in de vorm van een artbox. De Tutu Artbox is in Zuid-Afrika gepresenteerd en zal vanaf 2020 wereld op de markt komen.”